PLS Jug: Pastuvi sa Amerima, „vatreno krštenje“ Obrenovčana

926

Na stadionu na Hipodromu u Požarevcu, u nedelju, sa početkom od 15 časova, domaći Pastuvi dočekuju Obrenovac Hawkse u prvom kolu Prve lige Srbije, grupa Jug. Biće to svojevrstan test za pripremljenost obe ekipe, iskusnih Pastuva i debitanata iz Obrenovca, ali i opravdanost postavljenih ambicija na početku sezone.

Pastuvi su sa kondicionim pripremama krenuli još u oktobru, dok je februar označio izlazak na teren i rad na akcijama i taktičkom delu igre. Od domaćih igrača, na poziciju startnog kvoterbeka vratio se Miloš Dimitrijević, posle goidnu dana pauze, a stigao je i bivši ofanzivni linijaš Vukova, Dragan Filipović. Takođe, Požarevljani će biti pojačani sa šest igrača Smederevo Bedema, dok je u odnosu na prošlu sezonu u Vukove otišao Dušan Marković (DB/WR).

Angažovanje dvojice Amerikanaca, RB/DB Džošue Henrija i RB/WR/LB Džej Brauna, označava i veće ambicije Požarevljana u odnosu na ranije sezone.

– Kod dovođenja oba pojačanja meni je bilo bitno da sem igračkih poseduju i dobre ljudske kvalitete i do sada su svi u klubu zadovoljni obojicom – istakao je glavni trener seniorskog tima Nebojša Kartalija.

Pre duela sa timom iz Obrenovca, Pastuvi su imali generalnu probu na skrimidž meču sa Mladenovac Forestlendersima, članovima Sportlub Superlige, na kojem su oba tima po jednom stigla do tačdauna.

Cilj kluba je svake sezone isti, da se napreduje u odnosu na prošlu, kako organizaciono, tako i igrom i rezultatima. Pobeda više u odnosu na prošlu sezonu bi bila dovoljna. U prvom meču očekujemo pobedu na našem domaćem terenu. Ne poznajemo ekipu Obrenovca, jer su nov tim u takmičenju, ali smo sigurni u naš kvalitet i iskustvo što bi trebalo da nam donese pobedu i dobar start sezone – istakao je Kartalija.

Obranovčani su nov klub, koji će protiv Pastuva imati „vatreno krštenje“. Uoči sezone naišli su na brojne probleme iz kategorije „dečijih bolesi”, koje je većina klubova prolazila na početku svog postojanja.

– Nov smo klub, pa smo u skladu sa tim naišli na mnoge prepreke koje su nas sputavale u normalnom funkcionisanju. Dugo smo imali problem sa dobijanjem adekvatnog terena na kojem može da se trenira. Zato nismo počeli pripreme kada smo želeli i objektivno trebali, uzevši u obzir da smo sastavljeni od ruki igraca, koji se prvi put susreću sa ovim sportom – rekao je Filip Jovanović, glavni trener Obrenovčana.

Hawksi se uzdaju u nekoliko iskusnih igraca koji imaju višegodišnje iskustvo igranja od kojih se očekuje da predvode ekipu.

– Cilj kluba je pre svega da se napravi kostur tima koji će nositi tim u narednim godinama. Rezultat je u drugom planu, ali očekujem da igrači na svakoj utakmici daju sve od sebe. Svestan sam da ce biti dosta poraza, ali sam siguran da je u takvim uslovima svaki poraz priprema za neke naredne pobede. Bilo bi lepo ukoliko bi ostvarili opstanak u ovom rangu takmičenja, ali to možda u ovom trenutku nije realno. Prvi put se takmičimo i uz Valjevce smo jedina ekipa bez američkih igrača.

O rivalu se govori sa velikim respektom.

– Požarevac mi deluje kao neko ko može da napravi iznenađenje ove sezone. Iako godinama imaju loše rezultate, imaju tim koji je više godina na okupu. Uz to doveli su dva importa, Henri je igrač koji pravi razliku, a trčaće iza vrlo dobre ofanzivne linije Pastuva. Ne bih isao u neku dublju analizu i time mozda olakšavao posao kolegi. Ono što očekujem od svoje ekipe je da u svojoj prvoj utakmici pruži dobar otpor i da postigne prve poene u istoriji kluba na zvaničnoj takmičarkskoj utakmici – zaključio je Jovanović.