TOP 20 EVROPE: Vukovi na visokom 11. mestu

810

Kirk Mastromateo, glavni trener beogradskih Vukova, koji je ovaj tim tokom upravo završene sezone odveo do dve titule, one prvaka Srbije i regionalne CEFL, kao i vicešampionskog zvanja u Ligi šampiona IFAF Europe, na svom facebook profilu ponosno je istakao:

– Sjajan posao Vukovi. Čulo se za nas, stigli smo na evropsku fudbalsku scenu. Zasluženo!

Nije ni čudo, jer je vest o američkom fudbalu u Srbiji, koju je tom prilikom podelio sa prijateljima, dospela na specijalizovani sajt www.americanfotballinternational.com, u kolumnu Rodžera Kelija, nekadašnjeg potparola B.C. Lajonsa iz Kanadske lige, koji danas živi u Švedskoj, piše  i bavi se skautingom u Evropi.

Osim što su našli mesto u „Rodžerovom uglu“, Vukovi i srpski fudbal uopšte, našli su se i na listi evropskih Top 20 ekipa, koju Rožer Keli redovno ažurira. Na listi objavljenoj 23. jula, Vukovi zauzimaju 11 poziciju u Evropi, a Keli to obrazlaže sledećim rečima:

– Beograd Vukovi iz Srbije imali su blistavu sezonu, dugu 19 utakmica, u kojoj su izgubili samo tri utakmice. U odnosu na prethodnu sedmicu, Vukovi su osvojili prvenstvo CEFL.

Pre trijumfa u Ljubljani, Vukovi su na prethodnoj listi sa 20 pozicije skočili na 12. mesto, zahvaljujući plasmanu u finale Lige šampiona IFAF Europe.

Lista koju pravi Roger Keli, smatra se trenutno najažurnijom, a redovno je prenosi i specijalizovani sajt www.europlayers.com. Na njoj trenutno prvo mesto zauzimaju Vijena Vajkinzi (Austrija), dok su na drugom i trećem mestu nemački timovi Braunšvajg Njujorker Lajonsi i Berlin Adleri, finalisti Eurobowla Top6 u Berlinu. Najviše i najviša mesta na TOP 20 listi zauzimaju upravo klubovi iz Nemačke (osam) i Austrije (tri), kojima je u TOP 10 pridodata ekipa Prag Blek Pantersa, koja se takmiči u austrijskoj elitnoj diviziji. Italija ima dve ekipe, na poslednja dva mesta Top 20 liste. Ukupno 10 klubova iz različitih zemalja zauzimaju mesto na ovoj listi.

Među prvih deset, ušunjala se ekipa finskih Helsinki Rustersa, koji su u uzbudljivom meču savladali Vukove u finalu Lige šampiona IFAF Europe, pa bi drugačiji scenario u tom meču verovatno značio i ulazak „čopora iz Beograda“ među najboljih 10.

Među 20 najboljih ekipa, Keli je uvrstio i polufinaliste Lige šampiona, bKrusadere (Švedska) i Tonon Blek Panterse (Francuska), preko kojih su Vukovi došli do finala. Mesto su našli i Basel Gladijatori iz Švajcarske, koji su osvojili titulu savladavši Kalanda Bronkose, danski šampioni Kopenhagen Tornjevi i finalisti italijanskog šampionata, Milano Simeni i Parma Pantersi.

Top 20 Rodžera Kelija:

  1. Rajfajzen Viena Vajkings (Austrija)
  2. Braunšvajg Njujorker Lajons (Nemačka)
  3. Berlin Adler (Nemačka)
  4. Kil Baltik Hjurikens (Nemačka)
  5. Dresden Monarhs (Nemačka)
  6. Študgart Škorpions (Nemačka)
  7. Švarko Rajders (Austrija)
  8. Švabiš Hal Junikors (Nemačka)
  9. Helsinki Rusters (Finska)
  10. Prag Blek Panters (Češka)
  11. VUKOVI BEOGRAD (SRBIJA)
  12. Karlštad Krusaderi (Švedska)
  13. Keln Falkons (Nemačka)
  14. Tonon Blek Panters (Francuska)
  15. Bazel Gladijatori (Švajcarska)
  16. Danjub Dragons (Austrija)
  17. Kopenhagen Tauers (Danska)
  18. Marburg Mersnaris (Nemačka)
  19. Milano Simen (Italija)
  20. Parma Panters (Italija)