Andreja Živković: Uvek stremimo ka najvišem cilju

2092

Osvajanjem Juniorske lige Srbije 2017. jagodinski klub Black Hornets ostvario je svoj najveći uspeh. Trofej „Veljka Makojevića” došao je kao nagrada za sav uložen trud i rad, pre svega s mlađim kategorijama, po čemu su „Stršljeni” prepoznatljivi. Iako se zasluga u najvećoj meri pripisuje čitavom kolektivu i igračima, ne može a da se ne prida važnost pojedincu – glavnom treneru, onom koji vodi i usmerava sve one momke koji zahvaljujući njemu sebe unapređuju i razvijaju.

U Black Hornetsima to je Andreja Živković, mladi i perspektivni srpski trener, koji u klubu koordiniše rad svih selekcija, kako omladinskih, tako i seniorske, s kojom je izborio minulog proleća plasman u najviši rang.

Živković je za sada jedini u Srbiji koji je osvojio juniorsko takmičenje i kao glavni trener i kao igrač. Bilo je to 2014. godine, kada je nosio dres čačanskih Angel Warriorsa.

Govoreći o finalnom meču sa Indiansima, ne pamti da se ikada jedna utakmica odigrala na onako neizvestan način.

– Do poslednjeg zvižduka se nije znalo ko će podići Trofej „Veljka Makojevića”. O momcima iz Inđije imam samo reči hvale, bili su u jako teškoj situaciji kada smo poveli u produžetku, ali su uspeli da održe priključak, borili su se do samog kraja i od mene imaju neizmerno poštovanje – započinje svoju priču za naš sajt Andreja, koji smatra da je meč definitivno rešila odbrana, pre svega „front seven” u zaustavljanu prodora sjajnog kvoterbeka Inđije.

– Defanzivni bekovi su takođe odlično odradili svoj posao, uz jedan peh kada smo na četvrtom daunu primili tačdaun pasom od čak 20 jardi – ocenjuje Živković.

Na pitanje zašto se ekipa odlučila da forsira igru trčanjem, uprkos lošim uslovima na terenu i snegu, trener Jagodinaca odgovara da su hteli da igraju na sigurno i da iskoriste šanse koje im se pružaju na tlu, jer je lopta bila izuzetno klizava i svi pokušaji igre pasom bili su previše rizični.

– Naša taktika je bila upravo ta, da preko odbrane dođemo do pobede. Plan je bio da sigurnom igrom u napadu, bez turnovera, čekamo svoju šansu u koju bi nas odbrana dovela. To se na kraju i desilo, presečena lopta u odbrani nam je donela nov napad koji smo uspeli da iskoristimo, a nakon toga je odbrana ponovo bila na visini zadatka, zaustavivši protivnika na četvrtom daunu.

Andreja Živković 2014

Posle svega, Andreja Živković ističe da na svoje momke može jedino da bude ponosan, najviše zbog toga što su ispoštovali svaki dogovor koji su imali.

– Kada je bilo najteže, kada telo više nije moglo da izdrži i kada je sve bilo na crti, tada su zasijali punim sjajem i dokazali da su zasluženo prvaci Srbije.

On ne krije da su u jesenje takmičenje ušli s velikim očekivanjima. Zapravo, kako je rekao, u svako ulaze sa istim ciljem.

– Nikad nam nije motiv da samo učestvujemo, već da uvek i u svakoj situaciji stremimo ka tituli – izjavio je trener „Stršljena” koji je u tom kontekstu čitavu sezonu okarakterisao „sjajnom” i konkurentnom.

– Sezona u grupi Jug je bila sjajna, a verujem da je i na Severu to bio slučaj. Žao mi je što se timovi poput Čačka, Kraljeva i Niša nisu takmičili, ali je bilo lepo videti Beograd i Zemun u našoj grupi, kao i povratnike iz Požarevca. Dolazimo do toga da su u grupi Jug od 2014. godine samo Jagodina i Kragujevac imali juniorsku selekciju svake sezone, što nije za pohvalu. Iz kontinuiteta ce proizaći kvalitet. Zato je neophodno da imamo stabilne klubove, samim tim i stabilnu ligu.

S tim u vezi, i mnogi „jači” klubovi, u znatno većim gradovima od Jagodine i Inđije, malo ili nimalo ne ulažu u mlađe selekcije. Na pitanje šta je potrebno da se i drugi klubovi „pokrenu”, Andreja ističe – trud!

Andreja Živković

– Svi smo u okviru SAAF-a početak i kraj tog problema. Jedino što je potrebno jeste trud! Nekim ljudima je lakše uložiti novac u seniorski tim, nego malo truda i pažnje u radu s decom. Omladinska takmičenja, posebno ona za najmlađe polaznike, ni ne iziskuju veće finansijske troškove, a predstavljaju siguran ulog u budućnost, ne samo vlastitog kluba i organizacije, već i samog sporta u našoj državi. Određeni klubovi u zemlji brinu jedino o seniorskom timu, import igračima i upijanju retkih talenata koje omladinske škole manje imućnih klubova iznedre kroz godine rada. Na savezu je da se pozabavi ovim problemom i pronađe stimulans za sve organizacije koje se ne bave mlađim kategorijama. Treba promeniti percepciju tih organizacija i pomoći im da uvide da je u pitanju viši cilj, a između ostalog i isplativa investicija – jasan je bio Živković.

Jagodinci će posle uspešne godine na kratku pauzu, a onda slede pripreme za narednu sezonu i kojoj ih čekaju novi izazovi i nova očekivanja.

– Očekuju nas pripreme za Prvu ligu Srbije, kao i priprema pionira i kadeta za njihova takmičenja koja će se odigravati uporedo sa seniorskim. Iz ove generacije juniora će svi nastaviti da se razvijaju u seniorskom ili kadetskom timu – najavio je trener Black Hornetsa.