Srbija je 17. na SVETU!

36
Foto: SAAF/Tamara Milošević

Na svom prvom zvaničnom takmičenju Svetskom prvenstvu u fleg fudbalu, koje se održavalo u gradu Lahti, Finska, reprezentacija Srbije je osvojila sedamnaesto mjesto od ukupno 32 zemlje sa svih kontinenata, pobedom protiv Švedske od 27-18. Posle tri početna poraza u grupi protiv SAD, Španije i Brazila, naši momci su ostvarili četiri pobede zaredom, revanširali su se Brazilu i pobedili u borbi za plasman Irsku, Južnu Koreju i Švedsku.

Pre prvenstva, naša reprezentacija je bila rangirana na poslednjem 32. mestu, tako da je sada očekuje značajan skok na svetskoj IFAF fleg fudbal listi i znatno bolja pozicija u borbi za plasman na Olimpijske igre u Los Anđelesu 2028. godine.

Foto: SAAF/Tamara Milošević

Igrači koji su ostvarili ovaj sjajan rezultat su kapiteni Goran Zec i Tihomir Todorov, Miloš Katić, Vukašin Katić, Miloš Kolibar Vukašin Gajović, Marko Žurkić, Nemanja Vučković, Dejan Jašćur, Jovan Davidović, Stefan Borković i Milan Manić.

Stručni tim je predvodio selektor fleg fudbal reprezentacija Srbije Rade Rakočević, uz ofanzivnog trenera Oskara de Lunu i defanzivnog koordinatora Vedrana Đukarića.

Rakočević je izjavio: – Ovaj odličan rezultat je samo početak našeg puta ka svetskom vrhu u ovom globalnom najbrže rastućem olimpijskom sportu. Na našem prvom zvaničnom takmičenju, došli smo da učimo, ali i da se borimo za Srbiju i mislim da smo pokazali visok nivo igre i poštovanja prema našem sportu i protivnicima. Sve pohvale idu igračima, trenerima, medicinskom osoblju i timu iz Srpske asocijacije američkog fudbala, koji su dali sve od sebe i možemo svi da budemo ponosni za ostvareni rezultat. Znamo šta nam treba da bi dalje napredovali, znamo da mi u Srbiji volimo samo šampione ali za nas je ovo sedamnaesto mesto putokaz za dalje napredovanje. Pozivam sve devojčice, dečake, momke i devojke, aktivne sportiste i amatere da probaju ovaj sport, izuzetno je atraktivan, u njemu nema kontakta kao u američkom fudbalu već se traži brzina, spretnost i i inteligencija, jedan pravi timski sport XXI veka. –

Foto: SAAF/Tamara Milošević

Titulu šampiona sveta u muškoj konkurenciji osvojila je reprezentacija SAD, koja je pobedila Austriju u finalu sa 53-21, dok je bronzu osvojila Švajcarska pobedom protiv Meksika 41-35.

U ženskoj konkurenciji, tim SAD je osvojio zlato pobedom protiv Meksika sa 31-18, dok je bronzu osvojila reprezentacija Japana pobedom protiv Austrije 41-40.