UŽIVO: SAAF porodica brani Srbiju od poplava!

1458

Na ovoj vesti ćemo pratiti aktivnosti klubova igrača američkog fudbala, kao i Srpske asocijacije američkog fudbala, koje budu vezane za pomoć ugroženima od poplava. Napominjemo da ćemo izveštaje ažurirati po pristizanju informacija iz klubova, sa ogradom da u ovoj situaciji razumljivo nemamo kontakt sa svim klubovima, kao i da ne možemo očekivati ažurno izveštavanje.

Neki Obrenovčani još čekaju evakuaciju

Tek što je evakuisan iz poplavom zarobljenog Obrenovca, Filip Jovanović, zvaničnik Hawksa, poslao nam je izveštaj o trenutnom stanju u ovom gradu, u kojem je akcenat bio na igračima ovog kluba. Njegove reči prenosimo u celosti:

– Javljam da je situacija u Obrenovcu teska. Ipak većina igraca je ok, evakuisani su, a deo njih ne mogu da dobijem što znači da sui  dalje negde u gradu i čekaju evakuaciju. Generalno Obrenovac ima mnogo stanovnika, a premalo je čamaca koji su loše koordinisani. Izumimam iz toga jedino Ruse, za koje se vidi da su profesionalci i mnogo znače u izvlačenju ljudi. Ne znam šta još da dodam, izmoren sam, pošto sam malopre stigao u Beograd. Evakuisan – rekao je Jovanović.

Rakočević u Šapcu i Lazarevcu

Srpska asocijacija američkog fudbala je apelovala u petak svim klubovima, igračima, trenerima, ljubiteljima američkog fudbala i posetiocima zvaničnog sajta, da se aktivno uključe u akciju prevencije od stvaranja nove štete, saniranja i raščišćavanja terena od poplava i prikupljanja humanitarne pomoći za ugrožena područja.

– Ponosan sam što sam predsjednik Srpske asocijacije američkog fudbala, oduvijek sam znao da ljude u ovom sportu krasi veliko srce i ljubav prema otadžbini! Ponosan sam na sve nas, a sad odoh za Šabac – rekao je Rakočević iz auta dok se približavao Šapcu.

Rade Rakocevic

Predsednik Srpske asocijacije američkog fudbala, Rade Rakočević, je u svojoj režiji otputovao u Šabac i u noći između petka i subote radio na punjenju džakova potrebnih za formiranje nasipa za odbranu ovog grada od nadolazeće reke Save.

Drugog dana, na njegovu inicijativu organizovano je prikupljanje pomoći na parkingu ispred beogradske Arene, odakle je ista upućena u Lazarevac. Pored njega, na apel za pomoć odazvali su se bivši predsednik SAAF, a sada član Upravnog odbora Vuk Dinčić, kso i M2 Communications (izrađivali spot za ovu sezonu) i zemunski Pirati.

Rade Rakocevic ka Lazarevcu

Pomoć je dostavljena terenskim vozilom, džipom u Lazarevac, a pomoć je bila u vidu vode za piće, mleka, hrane i odeće za bebe, decu i odrasle, kao i konzervirane hrane, sredstva za ličnu higijenu.

 

Legija brani svoju Sremsku Mitrovicu

Jedan od najugroženijih gradova tokom subotnjeg dana bila je Sremska Mitrovica, koja je tog dana odbranjena od poplava. Legionari su uzeli aktivno učešće u odbrani svog grada, u čemu su im nesebično pomogli prijatelji iz klubova Novi Sad Dukes, Kragujevac Wild Boars, Sombor Celtis, Vrbas Hunters.

Sirmim Legionaries

Reči zahvalnosti izrekla je Milijana Kolibar, ispred ekipe Sirmium Legionara.

– Svaka čast i poštovanje za sve koji su pomogli i koji su nudili pomoć. Na terenu protivnici, danas jedinstveni, a prijatelji – uvek! Danas se igra jedna od najvažnijih utakmica, utakmica za naš grad. Na jednoj strani su sportisti, a na drugoj vodena stihija. Ja pobednika već znam. Danas se osvaja najsvetlije sportsko i ljudsko odličje. Malo li je – napisala je između ostalog Milijana Kolibar na svom facebook profilu.

 

Vojvode u Šapcu i Sremskoj Mitrovici

Apel Srpske asocijacije američkog fudbala nisu čekale novosadske Vojvode, koje je lider tima i kvoterbek Rastko Jokić počeo da okuplja još u popodnevnim satima u petak. Djuksi su radili na prikupljanju pomoći za ugrožene, ali su i učestvovali u odbrani Šapca i Sremske Mitrovice.

Dukes i Wild Boars zajedno na nasipu
Fotografija zajedno sa kragujevačkim Divljim veprovima iz Sremske Mitrovice, govori i o zajedničkom delovanju igrača ova dva tima na odbrani grada od nadolazeće Save.

 

Wild Boarsi angažovani u Sremskoj Mitrovici i Kragujevcu

Kragujevac Wild Boarsi su još u petak uveček krenuli sa organizovanjem, pa su svoje aktivnosti pomoći ugroženima podelili u dve aktivnosti. Jedna grupa, od oko 20-tak Divljih veprova, je u 6:00 časova krenula put Beograda, gde je na zbornom mestu kraj beogradske Arene sačekala zadatke od strane republičkog štaba za vanredne situacije. Vrlo brzo su prosleđeni u Sremsku Mitrovicu, gde su na nekoliko lokacija radili na punjenju džakova i jačanju nasipa na oblama Save u gradu i Mačvanskoj Mitrovici.

Sremska Mitrovica - Wild Boarsi pune dzakove

Drugi deo ljudstva tima iz Kragujevca je u saradnji sa Jazasom, turističkom agencijom Go2 i mlekarom “Meggle” krenuo kombijem ka poplavljenom Paraćinu, kako bi prosledili pomoć ugroženima. Tokom dana, oni su bili angažovani na prikupljanju te pomoći, sa čime će biti nastavljeno svakog dana dokle bude potrebno u period od 10 do 20 časova u prostorijama Divljih veprova prekoputa hotela Kragujevac.

 Plavi zmajevi u Šapcu i na Sajmu, čak napravili i improvizovano prihvatilište

Beogradski Blue dragonsi nisu se štedeli tokom ovih dana. Jedan deo se odazvao pozivu da se pomogne u odbrani Šapca još u petak veče, gde je njih petnaestak i ostali na odbrani nasipa na reci Savi i tokom subote.

Plavi Zmajevi
Drugi deo je odradio veliki posao na punjenju džakova peskom za potrebe Bariča, Obrenovca, Sremske Mitrovice, kao i pojedinih delova Beograda. Odličan posao na Sajmu odradilo je desetak Zmajeva.

Još od petka, neki su dežurali sa Crvenim krstom na tri mesta, a u nedelju su se odazvali apelu Lazarevac Sabersa i odneli pomoć ugroženima u tom gradu.

I tu nije kraj aktivnostima ovih humanih ljudi. Mnogi igrači udomili su ljude iz Obrenovca, među kojima je bilo i trudnica, a kiker Miloš Jovanović, pored toga što je u svoj dom primio petoro ljudi, otvorio je i vrata svoje firme na Čukaričkoj padini i tamo smestio još njih 10, pa Zmajevi trenutno brinu o 31 osobi.

Opširnije o aktivnostima Zmajeva možete pročitati na sajtu „Blica“.

Panteri u Mitrovici, Šapcu i Pančevu

Panteri iz Pančeva su tokom petka radili na punjenju džakova u Sremskoj Mitrovici i Šapcu. Njih 15-tak je u ova dva grada odradilo veliki posao u odbrani od nadolazeće Save.

Tokom subote, potreba je bila na punjenju džakova u njihovom Pančevu u kojem su se latili lopata, dok su za nedelju planirali organizovano prikupljanje pomoći u prostorijama kluba, koja će kasnije biti predate lokalnoj organizaciji Crvenog krsta.

 

Krune aktivne po običaju, Ćosić posetio porodicu poginulog vatrogasca

Mnogo puta su Kraljevo Royal Crownsi pokazali svoje veliko srce u gradu, a ovog puta su organizovali u sali OŠ “IV kraljevačkog bataljona” prikupljanje pomoći ugroženima od poplava, u vidu odeće, prekrivača, flaširane vode, hrane… Takođe, Krune su se stavile na raspolaganje Kriznom štabu Grada Kraljeva, preko kojeg su pomoć direktno pružali ugroženima.

Royal Crowns akcija

Predsednik Kruna, Srđan Ćosić, osim što je pomagao u isporuci pomoći najugroženijima na poplavljenom terenu, obišao je i porodicu stradalog vatrogasca, koji je poginuo spasavajući živote. Kraljevčani su aktivno učestvovali na pokretanju svoje zajednice na pomoći svima kojima je ona potrebna, pa su sugrađane pozvali da i tokom nedelje nastave sa prikupljanjem pomoći.

 

Indiansi rade po uputstvu opštinskog štaba, pojedinci u S. Mitrovici

Članovi Inđija Indiansa prethodnih dana uglavnom slede zvanična uputstva opštinskog štaba za vanredne situacije. Uprkos naredbama da pomoć u ljudstvu na kritičnim mestima u Srbiji ne da nije toliko potrebna, već ponegde pravi i dodatne probleme i izaziva haotična stanja zbog prevelikog odziva, nekolicina članova je ipak svoje vreme u toku petka i subote provela u Sremskoj Mitrovici.

Kako je trenutno jedan od većih prioriteta prikupljanje hrane, pića, odeće i obuće, opreme za bebe i slično, Opština Inđija je organizovala akciju prikupljanja, kojoj su se pridružili i članovi Indiansa.

Spremnost da se pomogne na bilo koji način izrazita je kod članova, ali je klub odlučio da na svoju ruku i u sopstvenoj organizaciji ništa ne preduzima, već će striktno slediti uputstva opštinskog štaba za vanredne situacije.

Grofovi pripravni, čekaju naredbu štaba

Grofovi iz Novog Kneževca, njih 40, stavilo se na raspolaganje lokalnom štabu za vanredne situacije, ali zbog velikog odaziva dobrovoljaca širom Srbije dobili su odgovor da ostanu u stanju pripravnosti i da će biti pozvani ukoliko se pojavi potreba za njihovim angažovanjem.

Golden Bearsi prikupljaju pomoć

U saradnji sa štabom za vanredne situacije u Boru, članovi kluba američkog fudbala Avala Golden Bearsi, skupljali su pakete pomoći koji su predati Crvenom Krstu. U gradu na istoku Srbije, nekoliko igrača je čekalo na organizovanje prevoza i odlazak u krajeve koji su ugroženi poplavama.

Valjevo Werewolvesi branili svoj grad i Šabac

Werewolvesi su i sami pogođeni poplavama. Od prvog dana izašli su na ulice i pomagali u sprečavanju širenju poplava u svom gradu, nosenjem džakova sa peskom i pomaganjem sugrađanima. Čim je opasnost prošla, deo momaka je otišao u Šabac da pomogne ljudima tamo, a deo je ostao da čisti grad i skuplja humanitarnu pomoć. Članovi kluba koji su pripadnici vojske i policije aktivno su učestvovali u spašavanju ljudi širom Srbije.

Ratnici sanirali teren na kom treniraju

Anđeoski ratnici učestvovali su u sanaciji terena i atletske staze u Čacku, gde i treniraju od postanka kluba. Šteta je ogromna, ali je, uz trud i napor velikog broja mladih ljudi, popravljeno i očišćeno dosta toga. U narednih nekoliko dana ekipa će biti na raspolaganju Sportskom centru, kao i svima kojima to bude potrebno.

 Pirati u nekoliko akcija

Prva dva dana poplava jedan deo Zemun Pirata je sa svojim saigračima iz Šapca učestvovao u izgradnji nasipa i odbrani istih u tom gradu, dok je druga ekipa krenula put Obrenovca u pomoć lokalnom stanovništvu. Uzeto je i učešće u izgradnji nasipa kod mostova u Beogradu, kao i u svakodnevnim aktivnostima punjenja vreća sa peskom na Makišu. Prikupljena je i veća količina pomoći za najugroženije i poslata u nekoliko tura na potrebne lokacije. Nekolicina igrača učestvovala je u volontiranju po smeštajima za ugrožene u Beogradu.

Takođe, Zemunci organizuju još jednu akciju prikupljanja vode i higijenskih sredsava. Te stvari se mogu doneti u utorak, od 17 do 20 sati u prostorije kluba na terenu OŠ „Sutjeska“ (Zadrugarska bb, Zemun) i u sredu od 19 do 21 sat na teren FK Zemun (Ugrinovačka 80).

Pirati nude i pomoć u transportu pomoći, namirnica i ljudstva na teritoriji Beograda, uključujući i Obrenovac. Zainterovani mogu da se jave na 065/333-55-40, JAZAS-ov kombi stoji na raspolaganju svaki dan od 8 sati.

Požarevački Pastuvi branili TE Kostolac

Nakon prve objave da je potrebna pomoć, Pastuvi iz Požarevca su se sa kompletnim igračkim kadrom i stručnim štabom uputili ka Šapcu, ali su vraćeni sa beogradske naplatne rampe, po naređenju MUP-a, jer je doneta odluka da se ne pušta više niko za Šabac.

Ipak, sutradan u 9 ujutru Pastuvi su se odazvali apelu meštana požarevačkih sela na Mlavi – Maruljevac, Bradarac i Bubusinac. Oko 75 Požarevljana pravilo je nasip dužine dva kilometra, a potom su do 4 sata posle ponoći gradili nasip oko Termoelektrane Kostolac. Akcija je nastavljena i narednog dana, od ranih jutranjih sati, najpre samoinicijativno, odbranom sela Drmna, a potom i izgradnjojm brane od sela do same elektrane, u dužini od 800 metara.

Jagodina Black Hornetsi prikupljali su pomoć na treningu i potom je predali Crvenom krstu.

jagodina black hornets

Sabersi pomažu svom Lazarevcu

Momci iz Sabersa svakodnevno pomažu u svom gradu i okolnim mestima, koja su poplavljena, prikupljajući i odnoseći pomoć najugroženijima.

Imperatori u Svilajncu i Paraćinu

Imperatori su sve svoje punoletne igrače stavili na raspolaganje Štabu za vanredne situacije u Nišu još u petak. Prvobitna želja bila je da se sa izvesnim brojem pristalica kluba i desetak ragbista kluba Ragbi 13 Niš, ode u Šabac, koji je u petak bio prioritet.

Međutim, iz Štaba nisu dozvolili da se krene organizovano, već su hteli da pozovu one za koje smatraju da najviše mogu da pomognu. U međuvremenu, nekoliko igrača se samoinicijativno organizovalo i uputilo se ka najbližim poplavljenim mestima, Paraćinu i Svliajincu,  dok ostali čekaju instrukcije Štaba za vanredne situacije, a za to vreme angažovani su u volontiranju oko prikupljanja pomoći i sortiranja u Crvenom krstu, Niškom sajmištu, Narodnom pozoristu…

Aktivnosti beogradskih Vukova dospele su i na sajt „Blica“.