Elita kreće u borbu za titulu, Superliga se zahuktava

541

Predstojećeg vikenda će u srpskoj Superligi u američkom fudbalu sa takmičenjem početi i A divizija, u kojoj se šest najboljih timova nadmeće za titulu koju brane Vukovi iz Beograda.

Prvi rival šampionskog “čopora sa Ade” biće Vrbas “Hunters”, novi član Srpske asocijacije američkog fudbala, u subotu će na teren i prošlogodišnji finalisti, novosadske Vojvode kojima gostuju niški Imperatori, a u nedelju će najstariji klub američkog fudbala u Srbiji, Legionari iz Sremske Mitrovice, gostovati somborskim “Celtisima” koji su prošlu sezonu završili na trećoj poziciji.

U diviziji B na programu je drugo kolo u kome će biti odigrana dva meča. Spartanci će posle pobede nad “Brđanima” iz Beograda (7:6) ugostiti mladenovačke “Forestlanders”-e koji su bili impresivni u Vršcu (10:27), a dan kasnije Inđija će posle posle neočekivanog poraza od Grofova iz Novog Kneževca ugostiti vršačke Lavove.

A DIVIZIJA, 1. KOLO

Vukovi Beograd – Vrbas “Hunters”

Vukovi u ovoj sezoni imaju samo jedan cilj, odbranu titule. O tome svedoče i reči defanzivnog linijaša Miloša Lišanin, koji je prošle sezone proglašen za najboljeg odbrambenog igrača regionalne lige (CEFL).

– Svi smo u klubu radili veoma dobro tokom pauze, vratili smo se na teren spremniji i odmah smo to pokazali u Austriji (u prijateljskom meču u kome je protiv Danube Dragons-a zabeležen poraz od 30:27). Činjenica je da je ovaj sport kod nas još uvek mlad, naročito kada se uporedi sa nekim drugim državama, ali je jasno da napredujemo iz godine u godinu. Pred nama je novi zadatak, odbrana titule u Superligi u kojoj, uz poštovanje prema svim timovima, moram da kažem da ponovo mi i novosadske Vojvode odskačemo u toj borbi za tron. Želimo da nastavimo tamo gde smo stali prošle godine, titula je sve što nas zanima i to ćemo iz meča u meč dokazivati na terenu, rekao je Lišanin.

Svesni su toga i u “Hunters”-ima, čiji prvi čovek Sima Koprivica ističe:

– Mi nemamo šta da izgubimo u ovom meču sa Vukovima, i možda je i dobro što sezonu upravo počinjemo utakmicom u kojoj igrači mogu da budu rasterećeni rezultatskog imperativa. Znatno smo podmladili našu ekipu u međuvremenu, prosek godina je negde oko 20-21, ali i dalje mislimo da je realno da se u A diviziji borimo za treće mesto. Šta će od svega toga biti, videćemo. Nažalost, vremenske prilike nisu pogodovale američkom fudbalu tokom zime, jer se ona baš odužila pa nije mogao da se odigra veći broj pripremnih mečeva, ali u klubu smo svi spremni za nova dokazivanja. Najvažnije je da ovi mladi ljudi nastave da uživaju u svom omiljenom sportu, da se na terenu dobro zabave i pruže svoj maksimum, ističe Koprivica.

Utakmica između Vukova i Vrbasa igra se u subotu od 16 časova i 30 minuta na terenu sa veštačkom podlogom na Adi Ciganliji, iza restorana “Jezero”. Cena ulaznice je 100 dinara.

Novi Sad Dukes – Imperatori Niš

Burno je protekla međusezona u novosadskim Vojvodama, koji imaju novu upravu, ali i novog trenera. Igor Hofman, prvi selektor reprezentacije Srbije u američkom fudbalu, novi je glavni strateg Dukes-a čiji će ofanzivni koordinator i dalje biti Predrag Nikolić, čiji je prepoznatljiv pečat ovdašnjem AF čuveni “spread” napad u kome protivnik muku muči da zaustavi dodavanja Vojvoda. A za dodavanja će ovoga puta biti zadužen bivši kvoterbek Somboraca, Branko Radošević, koji će imati ulogu organizatora igre u odsustvu još uvek nedovoljno oporavljenog Rastka Jokića. Pred meč sa Imperatorima, koji u Novi Sad stižu sa, za Srbiju unikatnim napadom trčanja u kome je “triple option” jedan od najuobitijih oružja u ofanzivi, Vojvode neće moći da računaju i na svog najboljeg igrača iz minule sezone, sjajnog hvatača Jovana Plećaša koji je prošli šampionat zbog povreda saigrača završio na poziciji kvoterbeka.

– Ovoga puta ću morati da pauziram prvih nekoliko nedelja zbog povrede koja me je zadesila, ali se nadam da će momci na terenu i bez mene i Rastka pokazati zašto se, čini mi se sa pravom, nadamo novom učešću u finalu Superlige. Tim je pretrpeo određene promene u odnosu na 2009. godinu, tu su novi trener ali i novi ofanzivni linijaši koji su stigli iz Zagreba. Momci su stvarno, svi zajedno, vredno radili tokom priprema i u dobrom raspoloženju čekaju početak takmičenja. Svi smo željni igre, neki od nas će morati malo da pričekaju na to, ali ono što je važno pored dobrih rezultata jeste i stvaranje tima za jedan duži vremenski period, rekao je Plećaš.

Imperatori u Novi Sad stižu sa proverenim snagama, ali i sa nešto većim ambicijama nego što je to slučaj bio prošle sezone. O tome trener Nišlija Milan Cvetković kaže:

– Mi smo se ozbiljno spremali za novu sezonu u Superligi, verujem kao i svi ostali timovi. No, za razliku od našeg prošlog gostovanja u Novom Sadu, kada smo izgubili sa priličnom razlikom, delom zbog neiskustva a delom i zbog toga što nismo bili kompletni, ovoga puta u punom sastavu krećemo na gostovanje Vojvodama. Istina, oni su daleko iskusniji od nas, imaju i odlična pojačanja, kako u igračkom tako i u stručnom kadru, ali činjenica je da mi nastavljamo da unapređujemo sistem igre za koji smo se opredelili, pa ostaje da vidimo dokle će nas on dovesti, rekao je Cvetković.

Utakmica između Vojvoda i Imperatora biće prva na programu u 1. kolu A divizije Superlige jer se u subotu na stadionu FK Kabel igra od 14 časova. “Dukes”-i će istog dana, u večerenjim časovima, u clubu InContro organizovati humanitarnu žurku za reprezentativca Srbije u košarci u kolicima Gorana Vezmara, čiji je brat dugo godina aktivni član Vojvoda. Goran je pre četiri godine, kao 23-godišnjak, ostao nepokretan zbog iznenadnog izliva krvi u kičmenu moždinu i od tada je vezan za kolica ali se nije predao. Godinu dana posle rehabilitacije počeo je da se bavi sportom, pa je osvojio srebrnu i zlatnu medalju na državnom i pokrajinskom takmičenju trka u kolicima na 100 metara. Kasnije se posvećuje košarci u kolicima, gde kao član novosadske Vojvodine i državni reprezentativac, postaje vicešampion NLB regionalne lige, i predstavlja sa ekipom Srbiju na brojnim međunarodnim takmičenjima. No, novo krvarenje u kičmenoj moždini zahteva hitnu operaciju u inostranstvu, pa su se Vojvode uključile u pomoć organizujući pomenutu humanitarnu aktivnost.

Sombor Celtis – Legionari Sremska Mitrovica

Dva tima koja su zauzela pozicije tri i četiri u prošloj sezoni u novu ulaze bez nekih od ključnih igrača iz 2009. Godine. Somborcima su ofanzivni i defanzivni kapiten sada u drugim klubovima, QB Radošević u Vojvodama a LB Čuvardić u Spartancima, dok su Legionari ostali bez svojih dugogodišnjih uzdanica Lončarevića i Varge koji su u Nemačkoj. Uz sve to, Celtisi, koji ponosno nose latinski naziv za “bođoše”, koji u drvoredima već decenijama ukrašavaju ovaj grad na severu naše zemlje, od skora su i bez Davora Stojanovića, koji je obavljao i predsedničku i trenersku funkciju.

– Odlučio sam se da se posvetim suđenju u američkom fudbalu, a da u Somboru, kada mi prilike to dozvole, pomažem razvoju ovog sporta radom sa mlađim selekcijama kluba. Vreme je za stvaranje novih generacija, a o seniorima će brigu ubuduće, i kao v.d. predsednika i kao novi trener voditi Saša Srkota. Videćemo šta donose dani koji su pred nama, kaže Stojanović.

Jedan od najmlađih asova Legionara, Miloš Kolibar, koji se u prošloj sezoni istakao poentiranjima i dodavanjem, i hvatanjem i trčanjem sa loptom u naručju, najavljuje da će najstariji klub američkog fudbala u Srbiji i u 2010. godini imati samo jedan cilj, kao i do sada: dati sve od sebe na svakoj utakmici.

– Spremni smo i jedva čekamo da počne Superliga. Istina, odlazak “Lončeta” i Varge nam je potpuno promenio koncepciju koja se dobrim delom zasnivala na snažnom trčanju, ali će toga svakako biti i u narednom periodu. Ekipu smo ojačali nekim novim članovima, a i povratnicima u Legionare, pa tako za razliku od 2009. u novu sezonu ulazimo sa novim startnim levim ofanzivnim teklom, dvojicom igrača koji igraju na pozicijama lajnbekera, kao i dvojicom defanzivnih bekova. No, ko god da je u ekipi, ovde i dalje važi staro pravilo: 100% sebe dati u svakoj utakmici, pa šta bude. Standardno “srce na teren” i dalje važi u Legionarima, koji jedino tako i umeju da igraju, kaže Kolibar, otkrivajući da će u sezoni koja je pred nama primarno igrati kao hvatač, no i da će “imati posla” i kao kvoterbek, ali i kao raningbek.

Utakmica između Celtisa i Legionara igra se na stadionu PIK Sombora u nedelju od 14 časova.

B DIVIZIJA, 2. KOLO

Spartanci Subotica – Mladenovac Forestlanders

Dva tima koja su pobedama otpočela novu sezonu odmeriće snage u Subotici u okviru drugog kola. Kako ističu Spartanci, isti uspeh očekuju i protiv Mladenovčana.

– Mi smo još uvek pod utiscima prve utakmice. Naša publika, naš teren, naša prva pobeda… Od utakmice sa Forestlanders-ima očekujemo pravi takmičarski meč, a bolji i srećniji će pobediti. Naravno, daćemo sve od sebe da to budemo mi, kaže risiver domaćih Emir Seferi, sa kojim se slaže MLB Bojan Mrđanov, koji ističe da su gosti u ovom susretu ipak favoriti:

– Činjenica je da imamo malo vremena za pravi oporavak od prvog meča, ali ćemo i ovoga puta imati igrača više, našu publiku. Izguraćemo mi i ovu utakmicu, daćemo maksimum. Istina, igramo protiv favorizovane ekipe Forestlanders-a, ali smo spremni da i protiv njih pokažemo da vredimo. Nećemo da se bavimo prognozama rezultata i pobednika, već ćemo dati sve od sebe, baš u svakom meču, da pružimo dobru partiju.

Ipak, i Mladenovčani se nadaju nadaju novoj dobroj partiji osokoljeni uspehom u prvoj, o čemu je u ime Forestlanders-a govorio Željko Srećković:

– Svesni smo da nas čeka teško gostovanje, jer su Spartanci prilično ojačali svoje redove nekim iskusnijim igračima, a i fizički su prilično dobro spremni. Mi smo, na sreću, pored pobede u Vršcu prošli i bez ozbiljnijih povreda pa se nadamo da ćemo u kompletnom sastavu pružiti dobru igru i u Subotici. To svakako neće biti lak posao, ali se mi i pored toga nadamo najboljem, izjavio je Cvetković.

Inđija Indians – Vršac Lavovi

I jednoj i drugoj ekipi ovo je prilika za popravni s obzirom na to da su doživeli poraze kao domaćini u prvom kolu. Nakon veoma loše igre i tesnog poraza od “Grofova” iz Novog Kneževca, “Indiansi” su imali sedam dana da isprave greške koje su činili kako u samoj igri tako i van nje. Koliko su u tome uspeli, pokazaće meč u nedelju koji je prilika da domaćin dokaže da je napor uložen u prethodna četiri meseca dovoljan da se krene ka vrhu B divizije.

– Prošle godine smo se namučili da dobijemo Vršac, a šta će biti ove sezone moraćemo da sačekamo nedelju da vidimo. Posle poraza od Grofova nije baš lako davati bilo kakve prognoze. Ono što je meni važno jeste da ekipa i dalje ima veru da će biti na vrhu tabele, a svima nam je jasno da ovo od prošle subote nije bila igra Inđije kakvu znamo da igramo. Baš zato ulazimo mnogo ozbiljnije i skoncentrisanije u utakmicu drugog kola, kaže kvoterbek “Indians”-a Dejan Vujanić.

Ova dva tima su se do sada sastajala dva puta. Prvi put u prijateljskoj utakmici bez opreme kada su “Indiansi” doživeli poraz a drugi prošle godine u okviru SAAF Superlige kada je rezultat u uzbudljivom duelu bio 23:14 za Inđiju.

RASPORED MEČEVA:

A divizija, prvo kolo:
Subota, 27. mart:
14h Novi Sad Dukes – Imperatori Niš (stadion FK Kabel)
16:30h Vukovi Beograd – Vrbas Hunters (teren sa veštačkom podlogom na Adi Ciganliji)

Nedelja, 28. mart:
14h Sombor Celtis – Legionari Sremska Mitrovica (stadion PIK Sombor)

B divizija, drugo kolo:

Subota, 27. mart
14h Spartanci Subotica – Mladenovac Forstlanders (stadion Šupljak)

Kikinda Mammoths – Novi Kneževac Grofovi

Nedelja, 28. mart:
14h Inđija Indians – Vršac Lavovi (teren OŠ Jovan Popović)

Slobodna ekipa: Beograd Highlanders