SUPERLIGA 2013: Zmajevi u pohodu na treće mesto

1028

U novu sezonu ekipa Beograd Blue Dragons-a ulazi silno pojačana, triom „sa one strane bare“, ali i sa nekoliko bivših juniorskih i potencijalnih seniorskih reprezentativaca Srbije, pa se sa pravom svrstava u red favorita za ulazak u plej-of Superlige.

Od svih srpskih klubova, Plavi zmajevi su prvi izašli na teren, u meču novoformiranog CEFL kupa, u kom su poraženi od Cineplexx Blue Devils-a iz Hohenemsa (49:26), na Adi Ciganliji. Međutim, Beograđani su u tom susretu bili oslabljeni neigranjem nekoliko ključnih igrača, pa će u domaćem šampionatu biti znatno opasniji.

Predsednik kluba, Željko Veselinović, otkrio nam je nešto više o novajlijama i ambicijama za predstojeću sezonu:

Da li ste zadovoljni dosadašnjim pripremama?

– U pripremnom periodu koncentrisali smo se na dovođenje stranih i domaćih pojačanja. Iako nije sve ispalo baš kako smo planirali i više smo nego zadovoljni snagom i iskustvom ekipe koja će se takmičiti u dolazećoj sezoni.

Recite nam nešto više o stranim pojačanjima.

– Doveli smo tri strana pojačanja, kanadskog kvoterbeka Džeremija Mraovića i dva američka risivera, Aleksa Hiberta i Korija Vilijamsa.

Džeremi je Kanađanin srpskog porekla, igrao je QB-a na jednom od pet najboljih kanadskih koledža, St. Francis Xavier University, a u poluprofesionalnoj ligi za ekipe Raiders-a i Sun-a. Krasi ga veoma jaka ruka i precizni pasovi, što će u kombinaciji sa novim hvatačima znatno poboljšati pas igru ekipe koja je do sada bila poznata kao trkačka. Velike su šanse, a i njegova lična želja, da zaigra za reprezentaciju Srbije na narednom Evropskom prvenstvu.

Kori Vilijams je risiver NFL klase. Igrao je za Washington Husky’s koledž tim, iz prestižne PAC 12 konferencije. Već u prvoj ruki sezoni, uhvatio je pobednicki pas u poslednjim sekundama, za trofej Apple Cup-a. Od tada je među studentima ovog univerziteta poznat kao Mister Apple Cup. Po završetku studija dobio je poziv u kamp Sijetl Sihoksa, gde posle dva meseca biva otpisan zbog povrede kvadricepsa. U Beograd dolazi iz profesionalne AFL 2 lige i tima Mančester Vulfs.

Aleks Hibert dolazi sa jednog od najboljih koledza američke Druge divizije, Humbolt State-a. Korpulentni WR/TE je bio najbolji poenter svoje ekipe. Izuzetno je snažan u duelima i ima sigurne ruke. U Dragonsima će dobiti i povremene uloge midl lajnbekera.

Zmajevi nisu stali na tri importa, već su angažovali i nekoliko domaćih igrača.

– Iz Gorštaka je došao Stefan Bukumira, hvatač reprezentativne klase, koji je ponikao u Kraljevskim krunama. Postignut je dogovor sa dva odlicna defanzivna linijaša iz Kraljeva, Ivanom Beloicom i Vukolom Milenkovićem, kao i sa ofanzivnim lajnmenom Markom Vasovićem. Na lajnbekerskim pozicijama dovedeni su Miloš Josović iz čačanskih Ratnika, Slobodan Gluvić iz Gorštaka, kao i povratnik u američki fudbal, bivši Vitez, Nemanja Ćurčin. Sa još par novih igraca napravljen je možda i najbolji tim u poslednjih par sezona, te sa pravom polažemo nade za visok plasman.

Da li je pojačanja je bilo i u stručnom štabu?

– Glavni trener u ovoj sezoni biće dosadašnji ofanzivni koordinator Nemanja Novaković, a uloga defanzivnog koordinatora je ostala na Stefanu Ugljevareviću. Ofanzivnu liniju vodi bivši reprezentativac Davor Gojković, dok je sa suprotne strane, trener defanzivne linije Arsen Bjeloglav. Trener lajnbekera je bivši igrač Kruna i Veprova, Damir Simonović, dok smo veliko pojačanje dobili u treneru specijalnih timova i defanzivnih bekova, bivšem Legionaru i Gorštaku, Vladimiru Mladenovu.

Šta je cilj kluba u predstojećoj Superligi?

– U oba pravca doveli smo dobre igrače i smatram da ćemo biti znatno bolji nego prethodne sezone, kada smo tek u poslednjem kolu, pobedom nad Panterima, obezbedili ulazak u polufinale. Prioritet nam je da uđemo u plej-of sa treće pozicije, a potajno se nadamo i plasmanu u finale.

Defanzivni koordinator, Stefan Ugljarević, izneo je svoja očekivanja za premijerni meč sa pančevačkim Panterima:

– Ekipa se još uvek nije uigrala onoliko koliko smo očekivali pred start sezone, ali očekujemo da će se sve iskristalisati do nedeljnog susreta. Par povreda nas je omelo u sastavljanju tima, ali nadamo se brzom oporavku igrača i pozitivnom startu sezone. Na startu nas očekuju dve teške utakmice, sa Panterima i pojačanim Vojvodama. Mada, nijedan meč neće biti lak, s obzirom da su se sve superligaske ekipe pojačale. Očekuje nas najzanimljivija sezona do sada, sa rekordnim brojem stranih pojačanja.