Počinje Evropsko prvenstvo (U19) u Parizu

1763

Evropsko prvenstvo u američkom fudbalu u kategoriji juniora (U19) počinje danas u Parizu. Austrija, Nemačka, Italija i Francuska boriće se za naslov trinaestog prvaka kontinenta.

Dva polufinala igraju se danas, 14. jula, od 14.00 i 18.00 časova, dok će se meč za bronzu i finale igrati za dva dana, 16. jula. U prvom polufinalu od 14 h sastaju se domaćin Francuska i Nemačka, a od 18 h igraju Austrija i Italija. Pobednici tih mečeva plasiraće se u finale, a poraženi će, očekivano, igrati utakmicu za 3. mesto.

Četiri reprezentacije kvalifikovale su se na završni turnir, i to Francuska kao domaćin, Austrija kao branilac trofeja; Nemačka je pobedila na kvalifikacionom turniru u Holandiji početkom juna, u konkurenciji još tri zemlje (Holandije, Španije i Švajcarske), dok je Italija pobedila vršnjake iz Srbije u kvalifikacionom meču u Beogradu 6. maja.


European U19 championship 2017 – Teaser by ff-footballamericain

Reprezentacija Austrije je osvojila prethodna tri pehara (2011, 2013, 2015) i najveći je favorit za odbranu trona, iako ovogodišnji nacionalni tim nije isti onom od pre dve godine. Glavni trener Floredo je u ekipu uvrstio nekoliko novih mladih igrača, ali koji su već stekli iskustvo kroz utakmice nacionalne lige.

Njima će najveći konkurent biti Nemačka, evropski šampion u juniorskoj kategoriji 2008. godine. Zanimljivo je da se ovaj tim bukvalno „prošetao” kroz kvalifikacioni turnir u Holandiji, pobedivši najpre Švajcarsku 51 : 0, a onda u finalu i Španiju sa 47 : 0. Većina ključnih igrača već igra u nemačkoj nacionalnoj ligi i u tom smislu ima veliko iskustvo. Ako se tome doda podatak da su na prošlom evropskom prvenstvu u Drezdenu, na domaćem terenu, izgubili u finalu upravo od Austrije, njihova motivacija i želja za revanšom se ne dovodi u pitanje.

Domaćini će imati prilično težak zadatak – da preko Nemaca izbore finale. Dvostruki prvaci Evrope (2004, 2006) za ovo prvenstvo se spremaju od 2015. godine, a to što igraju „kod kuće”, i to protiv Nemaca, govori da pred sobom imaju i te kakav izazov pa se bez svake sumnje očekuje jedan vrlo zanimljiv meč.

Italijani su „novajlije” na evropskoj juniorskoj sceni, i kao što je poznato, to mesto su (nažalost) izborili preko Srbije, tesnom pobedom 7 : 6. Stoga je za njih plasman u završnicu šampionata Evrope već dosegnut cilj. Nemaju dodatne pritiske i upravo bi to mogao biti njihov adut u meču protiv Austrije.

Sve utakmice igraju se na stadionu „Loran Plegalet” u Parizu, a domaćini turnira obezbedili su prenos mečeva na internetu, koje možete pratiti na sledećim stranicama:

Utakmica za bronzanu medalju igra se 16. jula od 11.00 časova, a finale je u 15.00 h.