Super Bowl LII: Lombardijev trofej prvi put u rukama Iglsa

769
Foto: NFL

Filadelfija Iglsi napravili su veliko iznenađenje pošto su pobedili Nju Ingland Pejtriotse 41 : 33 u Superboulu 52 i na taj način osvojili prvi put Lombardijev trofej.

Posle mnogo uzbuđenja i nekoliko preokreta, u veoma efikasnom Superboulu u Mineapolisu, junak je ipak bio Nik Fols. Kvoterbek Filadelfije, koji je dobio MVP priznanje prebacio je 373 jardi, uz tri pasa za tačdaun i intersepšn. Na drugoj strani, odličan je bio Tom Brejdi sa 506 prebačenih jardi, tri takođe pasa za tačdaun, ali i izgubljenom loptom u finišu meča.

Iglsi su postali jubilarni 20. Superboul šampion, ali je ovim trijumfom i divizija NFC Istok postala prva sa sva četiri Superboul šampiona.

Prvo poluvreme

U prvoj četvrtini napadi su definitivno bili bolji delovi obe ekipe. Obe ekipe su u prvim napadima došla do crvene zone, ali nisu uspeli da postignu tačdaun i ti drajvovi su završeni sa dva fild gola. Ipak, drugi drajv Filadelfije pokazao je šta Nik Fols i napad Iglsa mogu. Prvo je Lageret Blant sjajno istrčao do crvene zone, a u narednom napadu Nik Fols sjajno proigrao Alšona Džefrija za tačdaun i vođstvo 9:3, pošto je Eliot promšio šut za ekstra poen.

Usledio je odličan drajv Patriota, došli su na osam jardi od end zone, ali u trećem pokušaju za četiri jarda ali je Meklod sjajno zaustavio Brendina Kuksa, posle čega je Gostkovski promašio fild gol. Usledila je kazna. La Geret Blant je sjajno istrčao za 21 jard i postigao tačdaun protiv bivše ekipe, noseći čak četvoricu. Kako nije uspela konverzija za dva poena rezultat je bio 15:3 za Iglse.

Inače, dodatno otežavajuća okolnost za Patriote je da se Brendin Kuks neće vratiti u igru, zbog potresa mozga.

Međutim, sve to nije obeshrabrilo aktuelnog šampiona. Prvo je Gostkovski postigao fild gol sa 46 jardi, a onda je Fols bacio intersepšn, posle kojeg je Vajt postigao tačdaun i Patriote su se vratile, pošto su gubili samo 15:12. Zaostatak bi bio i manji da Gostkovski ponovo nije bio nesiguran, ovog puta za ekstra poen.

Ali to nije bio kraj uzbuđenjima do poluvremena. Nik Fols je fenomenalno vodio drajv, u kom je možda i odlučujući prodor napravio Kori Klement, koji je doveo Iglse do nekoliko jardi od end zone. Patriote su uspele da odbrane tri pokušaja, ali u četvrtom neverovatna akcija Filadelfije. Sve je najavio smeh Lagereta Blanta, čoveka koji je prošle godine osvojio Lombardija sa Patriotama. Izvedena je trik akcija, posle koje je Trej Barton bacio u end zonu potpuno samom Niku Folsu, koji je postigao tačdaun za 22:12. Fols je već u tom trenutku ušao u istoriju, jer je postao prvi kvoterbek sa bačenim i uhvaćenim tačdaunom u Superboul meču .

To je bio i konačan rezultat prvog poluvremena, istorijskog jer je ovo prvi put da u Superboulu obe ekipe za poluvreme osvoje po 300 jardi.

Drugo poluvreme

Drugo poluvreme počelo je onako kako se očekivalo da protekne veći deo utakmice. Tom Brejdi je odradio odličan drajv i krunisao ga pasom ka omiljenoj meti, Robu Gronkovskom za tačdaun i Patriote su smanjile na 22:19.

Već u narednom drajvu usledio je odgovor. Nik Fols je ponovo sjajno bacio loptu i u end zoni pronašao Korija Klementa, koji je uspeo da osigura hvatanje za tačdaun i ponovo su Iglsi poveli 10 poena razlike – 29:19.

Odbrane su prestale da postoje u trećoj četvrtini. Treći drajv i treći tačdaun. Brejdi je našao Hogana i Patriote su ponovo prišle na tri poena – 29:26.

Serija tačdauna konačno je prekinuta u četvrtoj četvrtini. Nju Ingland je odlično odigrao odbranu i dozvolio Iglsima samo fild gol za 32:26. Zanimljivo, to su bili prvi primljeni poeni u četvrtoj deonici za Patriote u poslednja tri Superboula.

Dobru odbranu iskoristio je Brejdi, koji je poveo novi uspešan drajv za tačdaun, a čast da Petsima donese prvu prednost u Mineapolisu pripala je Robu Gronkovskom.

Obično je takav preokret dovoljan da slomi moral protivnika, ali to nije bio slučaj sa Folsom i Iglsima. Sjajni kvoterbek poveo je fantastičan drajv, koji je 2:21 pre kraja krunisao Zek Erc tačdaunom, a kako je konverzija za dva poena bila neuspešna, Filadelfija je povela 38:33.

Brejdiju je ostalo oko 140 sekundi vremena da povede ekipu do tačdauna, što je često uspevao da postigne. Ali ovog puta je odbrana Filadelfije bila na visini zadatka, isforsirala fambl i najbolji kvoterbek ikada izgubio je loptu i time je praktično rešen ovaj fenomenalan okršaj.

Izvor: Sportklub.rs