Održan godišnji IFAF kongres

365

Više od 80 učesnika iz 31 zemlje sa pet kontinenata prisustvovalo je godišnjem Kongresu Međunarodne federacije američkog fudbala (IFAF) u Parizu, Francuska, radi pregleda svih događaja od ove godine i planiranja sledeće godine.

Godine 2023, Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je dodelio puno priznanje IFAF-u i potvrdio da će američki fudbal prvi put biti uključen u zvanični program Olimpijskih igara kada će flag fudbal imati svoj debi na Olimpijadi u Los Anđelesu 2028. IFAF je organizovao Kontinentalna prvenstva u flag fudbalu u Americi, Evropi i Aziji, kao i Evropska prvenstva u muškom, ženskom i juniorskom tekl fudbalu širom Evrope.

Delegati iz sledećih zemalja prisustvovali su okupljanju na stadionu Jean-Bouin u Parizu: Austrija, Belgija, Kamerun, Kanada, Češka, Danska, Salvador, Finska, Francuska, Gruzija, Nemačka, Gana, Indija, Irska, Izrael, Italija, Obala Slonovače, Japan, Luksemburg, Malezija, Holandija, Novi Zeland, Nikaragva, Norveška, Panama, Srbija, Švedska, Švajcarska, Tunis, Turska i Amerike.

U svom uvodnom govoru na Kongresu, predsednik IFAF-a, Pjer Troše, zahvalio je domaćem francuskom savezu na gostoprimstvu u gradu Parizu, gde je IFAF osnovana pre 25 godina, i gradu koji je pre više od 100 godina ponovo zapalio olimpijski plamen.

“Moramo nastaviti rasti kako bi ova olimpijska avantura služila kao trampolin za naš sport narednih 20 godina u svim formatima i na svim nivoima”, rekao je prisutnima. “Svestan sam žrtava koje su učinjene u poslednjim godinama, ali s punim poverenjem gledamo u budućnost. Naš novi priručnik mora nastaviti graditi naša temeljna načela – Služiti, inspirisati, rasti i takmičiti se – s novim ambicijama usmerenim ka razvoju, komercijalnim aktivnostima i osnaživanju naših članova.

“Dok gledamo u budućnost i novu eru globalnog razvoja i ogromnih prilika, ne smemo zaboraviti duh jedinstva, partnerstva i poniznosti koji nas je doveo ovde. Na kraju krajeva, svaki od nas je samo čuvar fudbala. Naš posao je jednostavan: zaštititi ga, čuvati ga i vratiti ga jačeg sledećoj generaciji.”

Delegati IFAF-a odobrili su predlog da se izaberu tri iskusna administratora za popunu slobodnih funkcija kontinentalnih predstavnika – Gregor Murth (Evropa), Awasum Junior (Afrika) i Daryll Nathaniel (Azija). Oni će obavljati funkciju u periodu od 2023. do 2026. godine zajedno s trenutnim zastupnicima Havierom L’Episkopom (Amerike) i Raselom Makonahijem.

Pre nego što su započeli zvanične poslove na Kongresu, delegati su dobili prezentacije od partnera IFAF-a koji pružaju vredne resurse članicama federacije, a među njima su bili: Džoni Turner, Sport:80; Kam O’Rajordan, etrainu; Ed Hokin, ITrustSport; Maks Kesler, IFAF Akademija; i Afija Lau, Međunarodni menadžer razvoja i marketinga za flag fudbal, NFL.