Četiri sudijske klinike za sudije iz Srbije

859
Boško Bunuševac

Sudije iz Srbije pred početak nove sezone očekuju četiri sudijske klinike – redovna godišnja SAAF sudijska klinika, IFAF sudijska klinika i dve Fleg sudijske klinike.

Godišnja SAAF sudijska klinika

U organizaciji Srpske asocijacije američkog fudbala (SAAF), 9. i 10. marta održaće se redovna godišnja sudijska klinika.

Ove godine, glavni akcenat biće na unapređivanju profesionalnosti i znanja domaćih sudija. Shodno tome, SAAF će započeti sa realizacijom plana intenzivne obuke sudija, kako bi se što pre podigao opšti kvalitet suđenja takmičenja u Srbiji.

Domaćim sudijama, između ostalog, biće predstavljene izmene pravila u IFAF pravilniku, novine u sudijskoj mehanici, a takođe će biti razjašnjene i filozofije suđenja američkog fudbala.

Za sve sudije klinika je BESPLATNA!

Tokom dva dana predavanja, polaznici klinike imaće priliku da slušaju savete jednog od najboljih evropskih sudija Stephan Tuinenburg.

Stefan ima veliko iskustvo, sudi već punih 11 godina, i do sada ima odsuđenih 350 utakmica. Iza njega stoji jako veliki broj odsuđenih plejof utakmica državnih prvenstava u Češkoj i Holandiji, veliki broj IFAF, kao i ELF utakmica. Stephan je komesar za suđenje i član UO AFBN u Holandiji, a primarna pozicija na terenu mu je glavni sudija.

Stephan TuinenburgStephan ceni sve što mu je američki fudbal doneo u životu. Njegova posvećenost obuci i razvoju sudija je za divljenje. Njegovo zalaganje van terena u razvoju američkog fudbala u Evropi je veliko – bio je predavač na sudijskim klinikama u nekoliko evropskih zemalja.

Svi koji žele da postanu sudije američkog fudbala mogu to da učine popunjavanjem prijavnog formulara na stranici Postani sudija >>

Godišnja IFAF sudijska klinika

Sudije iz Srbije imaće priliku da unaprede i prošire svoje znanje na međunarodnoj IFAF sudijskoj klinici, koja će se održati online u dva termina – 18. i 25. februara. Ova edukativna platforma okupiće sudije iz različitih zemalja, pružajući im mogućnost da razmene iskustva, saznaju najnovije promene u pravilima i tehnikama suđenja, te se pripreme za predstojeću sezonu.

Na klinici će se govoriti o nizu ključnih tema, uključujući i informisanje o svim tekl takmičenjima u okviru IFAF-a koja će biti održana ove godine – poput Evropskog prvenstva za seniore, Ženskog Evropskog prvenstva, U19 Evropskog prvenstva i U19 Svetskog prvenstva. Pored toga, sudije će dobiti informacije o procesu selekcije sudija za IFAF takmičenja, zadacima, putovanjima, kao i ulozi neutralnih Sudija, pružajući im temeljno razumevanje svih aspekata ovih prestižnih sportskih događaja.

Na klinici će se pričati i o izmenama pravila koje su uvedene za 2024. godinu. Sudije će, pored pravila, proći i dopunjenu mehaniku sudjenja (MOFO), ali i pričati o administrativnim poslovima na dan utakmice i time potpuno obuhvatiti sve ključne aspekte suđenja.

Detalji o predavačima i tačnim temama biće objavljeni u februaru. Ova besplatna sudijska klinika će biti ne samo edukativno iskustvo, već i prilika za jačanje povezanosti sudija iz različitih delova sveta.

Fleg SAAF sudijska klinika

Pored redovne godišnje tekl sudijske klinike, Srpska asocijacija američkog fudbala, u jeku priprema za Svetsko i Evropsko prvenstvo u flegu, organizovaće i dve Fleg klinike – jednu online i jednu uživo.

Prva klinika, koja će biti održana 18.februara, biće online klinika, dok će druga biti održana uživo u maju mesecu.

Predavač na obe klinike će biti iskusni fleg sudija Filip Malý.

Filip je Češki sudija i sudi preko 9 godina. Tokom svoje sudijske karijere, sudio je IFAF fleg Evropsko prvenstvo 2017. i 2019. godine, IFAF fleg Svetsko prvenstvo 2018. godine, a 2022. godine je sudio IFAF World Games, kao i Champions bowls.

I ova klinika će, kao i godišnja SAAF klinika, biti besplatna za sve sudije.

Svi koji žele da postanu sudije američkog fudbala mogu to da učine popunjavanjem prijavnog formulara na stranici Postani sudija >>