Serbian Bowl XIX – Titula ponovo u Beogradu

184
Serbian Bowl 19
Foto: Bogdana Marić

U subotu, 6. jula, na Sportskom centru Rakovica, odigrano je finale Serbian Bowl 19, koje je okupilo ljubitelje američkog fudbala iz čitave Srbije. Večiti rivali, Vukovi Beograd i Kragujevac Wild Boars, sastali su se u odlučujućem meču Arena Sport Prve lige Srbije. Finale je bilo intenzivno i neizvesno u prvom piluvremenu. Na kraju, Vukovi su izašli kao pobednici, savladavši svoje rivale rezultatom 28:6 i time zaključili jednu odličnu sezonu.

Prvi su poveli Vukovi već u uvodnom drajvu zahvaljujući sjajnom nastupu raningbeka Aleksandra Bogdanovića, koji je probio odbranu Veprova i postigao prve poene na utakmici. Kragujevački tim nije dugo čekao da odgovori, pa je u drugoj četvrtini Afonso Tomas postigao touchdown. Međutim, pretvaranje za dodatne poene je ekipa Vukova uspešno odbranila, čime je sprečila izjednačenje. Prvo poluvreme je završeno rezultatom 14:6 u korist Vukova, zahvaljujući hvatanju Petra Bajalice i šutu kikera Željka Stegnjaje, koji je svaki put bio precizan sa linije za ekstra poen.

U drugom poluvremenu, Vukovi su dodatno pojačali ritam igre i preuzeli potpunu kontrolu nad utakmicom. Hvatač i MVP lige, Dimitrije Obradinović, pokazao je zašto važi za jednog od najboljih igrača na svojoj poziciji. Njegovi potezi su bili prava demonstracija veštine i atleticizma, što je dodatno inspirisalo tim i navijače. Za kraj ove uzbudljive utakmice, hrvatski WR Ivan Klarić je zapečatio pobedu Vukova postigavši još jedan tačdaun, čime je rezultat postao nedostižan za Kragujevčane.

Finale Serbian Bowl 19 će ostati upamćeno kao još jedan sjajan duel večitih rivala, prepun uzbuđenja, taktičkih nadmudrivanja i individualnih bravura. Vukovi Beograd predvođeni trenerom Bojanom Kovačevićem došli su do 10. seniorske tekl titule nacionalnog šampiona, uz jednu titulu nacionalnog šampiona u 7 na 7 touch fudbalu koja je odigrana u godini pandemije virusa Covid-19.

Nakon završetka utakmice, usledila je svečana ceremonija dodele nagrada za najbolje igrače prvenstva i utakmice. Najprestižnija nagrada večeri, MVP finala, otišla je u ruke Rajana Barebija, čiji su doprinosi tokom čitave utakmice i sezone bili ključni za pobede Vukova. Njegova igra je bila primer liderstva i vrhunske forme, čime je zasluženo dobio ovo priznanje.

Odbrane oba tima igrale su ključnu ulogu u ovoj finalnoj utakmici, što se ogleda i u relativno niskom konačnom rezultatu od 28:6, naročito u poređenju sa nekim prethodnim Serbian Bowl finalima koja su obilovala poenima. Odbrana Vukova, koju su predvodili veterani Miloš Janković i Uroš Kolaković, a potom i velike nade reprezentacije Petar Derikonjić i Miloš Tresović pokazala je izuzetnu čvrstinu i disciplinu, uspevši da ograniči opasne napade Veprova na samo jedan touchdown.

S druge strane, odbrana Wild Boarsa je pružila snažan otpor, posebno u prvom poluvremenu, sprečavajući Vukove da postignu više poena i držeći utakmicu neizvesnom sve do poslednje četvrtine. Upravo zahvaljujući čvrstim odbrambenim linijama, obe ekipe su morale da se oslone na strategiju i precizne poteze, što je rezultiralo taktički bogatom utakmicom koja će se pamtiti po svojoj intenzivnosti i borbenosti.