Bojan Kovačević novi selektor reprezentacije Srbije – intervju

411

Selektor i glavni trener koji će predvoditi srpski nacionalni tim tokom novog ciklusa Prvenstva Evrope je Bojan Kovačević, koji je takođe glavni trener ovogodišnjih šampiona Srbije, SBB Vukova iz Beograda.

Bojan Kovačević je svoju igračku karijeru započeo u Pančevo Panterima, gde je nastupao na pozicijama defanzivnog i ofanzivnog linijaša od 2006. do 2016. godine. Paralelno sa igračkom karijerom, već 2007. godine ulazi u trenerske vode, preuzevši ulogu trenera defanzivne linije seniorskog tima Pantera, a ubrzo zatim i glavnog trenera. Od 2008. do 2018. godine, Kovačević je vodio omladinski tim Pančevo Pantera (U19), oblikujući mnoge mlade talente i doprinosi razvoju američkog fudbala u Srbiji.

Tokom perioda od 2019. do 2021. godine bio je glavni trener Banatskih Bikova, sa kojima je postao šampion Druge lige Srbije i vicešampion Prve lige Srbije. Paralelno, od 2019. do 2023. godine predvodio je rumunski klub Resita Lokomotive, što mu je donelo značajno međunarodno iskustvo i ugled u trenerskim krugovima.

Pored klupskih uspeha, Bojan Kovačević je imao i značajnu ulogu u radu sa reprezentacijama Srbije. Od 2012. do 2013. godine bio je trener defanzivne linije seniorske reprezentacije Srbije, dok je u istom periodu, kao i 2015. godine, obavljao istu funkciju u okviru U19 tima.

Od prošle godine je postao deo kluba SBB Vukova, sa kojima je ove godine kao glavni trener došao do titule šampiona Arena Sport Prve lige Srbije.

Sa svojim bogatim iskustvom, Kovačević će predvoditi srpski nacionalni tim u narednom ciklusu Prvenstva Evrope, sa ciljem daljeg unapređenja i napretka tima na evropskoj sceni.

1. Koji je bio tvoj prvi korak kao selektora reprezentacije?

Moj prvi korak bio je da se detaljno usaglasim sa rukovodstvom Saveza u vezi sa svim aspektima organizacije priprema reprezentacije Srbije. Cilj mi je bio da osiguramo maksimalno organizovan rad koji će omogućiti našim igračima da pruže svoj najbolji mogući učinak. Paralelno s tim, fokusirao sam se na okupljanje stručnog tima, birajući trenere kojima verujem i koji su se dokazali u američkom fudbalu u našoj zemlji. Želeo sam ljude posvećene našem zajedničkom cilju – razvoju američkog fudbala u Srbiji, uz zajedničku filozofiju rada.

2. Koji cilj si sebi postavio i na šta ćeš se najviše fokusirati?

Najveći fokus stavićemo na sam proces. Cilj mi je da vratimo sjaj našoj reprezentaciji, pre svega kroz posvećenost i odnos prema onome što reprezentacija predstavlja. Želimo u timu ljude kojima je stalo do američkog fudbala u Srbiji, i za koje je čast da brane boje naše zemlje na evropskoj sceni. Na temelj procesa gradimo performans na dan utakmica, a to će rezultirati željenim ishodom – pobedama. Takođe, želim da pokrenemo nešto pozitivno, nešto u šta će mnogi želeti da se uključe.

3. Koji je plan priprema za ovaj kratak period?

Planiramo tri vikenda mini-kampova, što podrazumeva šest dana, sa po dva treninga dnevno – ukupno 12 treninga. Prvo smo uručili pozive igračima koji su to zaslužili svojim nastupima ove sezone. Prvi vikend mini-kampa biće i otvoren tryout, gde svi koji žele mogu da se bore za mesto u reprezentaciji. Trenutno imamo blizu 90 igrača koji će učestvovati u ovom procesu.

4. Kako gledaš na ovogodišnje protivnike?

Očekujem da Mađarska bude neugodan protivnik, s obzirom na to da imaju ELF tim sa velikim brojem domaćih igrača koji igraju na visokom nivou. Austrija je evropska fudbalska sila i veoma sam uzbuđen zbog prilike da se takmičimo protiv jedne od najboljih ekipa na kontinentu.

5. Koja je glavna prednost reprezentacije Srbije?

Naša najveća prednost je Hrabrost, Srčanost i  Inat.

6. Koje su slabosti reprezentacije i na šta ćeš staviti akcenat tokom priprema?

Jedna od slabosti je mentalitet da se lako dolazi do mesta u reprezentaciji, bez prave borbe i dokazivanja. Ležeran stav prema reprezentativnim obavezama mora biti ispravljen. Naša pažnja biće usmerena na to da igrači ispune stroge kriterijume, kako bismo bili sigurni da nas predstavljaju oni koji su reprezentativci u igri, duhu i glavi.

7. Šta očekuješ od ovogodišnjeg ciklusa Evropskog prvenstva?

Naš cilj je pobeda protiv Mađarske i da pružimo sve od sebe kako bismo iznenadili Austriju.


8. Da li si izabrao stručni štab i šta možemo da očekujemo od istog?

Stručni štab je formiran, a od svakog člana tima očekujem da, na svoj autentičan način, doprinese ostvarivanju naših zajedničkih ciljeva.

Bojan je za kraj poručio: – Ovo je period kada svi postajemo jedan tim i borimo se za isti cilj. Pozivam sve ljubitelje američkog fudbala u Srbiji i patriote da dođu u Zrenjanin 19. oktobra i, ako su u mogućnosti, u Salzburg 27. oktobra, kako bi nam pružili podršku i vetar u leđa. –

Reprezentaciju Srbije u novom ciklusu očekuju dve utakmice protiv reprezentacije Mađarske i šampiona Austrije. Utakmica protiv mađarske je zakazana za 19. oktobar i igraće se od 15h časova na Gradskom stadionu u Zrenjaninu. Utakmica protiv Austrije se igra 27. oktobra u Salzburgu.