Stara škola – Dva mlada igrača spremna da pokažu stari stil igre

701

U nedelju, 21. juna, sa početkom od 17 časova na na pomoćnom terenu Gradskog stadiona u Vršcu snage će u poslednjem meču 7. kola Superlige odmeriti domaći Lavovi i niški Imperatori. I iako bi ova najava naizgled mogla da se opiše rečima da je u pitanju susret Vršca, koji čeka svoju prvu superligašku pobedu, i gostiju koji su slast uspeha jednom već osetili u ovoj sezoni, priča će ipak krenuti u jednom drugom smeru.

Negde na početku stvaranja američkog fudbala pa skoro do sredine prošlog veka važilo je jasno pravilo, “svi igraju ‘sve'”. Odnosno, igrači koji su treneru bili na raspolaganju – igrali su i napad i odbranu, u zavisnosti od toga čiji je posed lopte. U modernom sportu tako nešto je skoro nezamislivo, ali..

Ali, srećom, tu su neki novi klinci da nas podsete na “staru školu”. I, upravo će duel u Vršcu biti prilika da se vidi kako neki novi momci igraju američki fudbal na neki stari način, jer će (zbog kadrovske situacije u oba kluba) dve možda i najveće uzdanice Lavova i Impratora, obojica prevashodno zadužena za trčanje sa loptom u naručju, nastupati i u defanzivnim postavama svojih ekipa.

– Igram i odbranu, nije mi prvi put. Priznajem, sviđa mi se, iskreno kaže mladi raningbek Vrščana Nemanja Erečković, koji je u dosadašnjem toku sezone pet puta postigao tačdaun trčanjem. Dva puta je to učinio protiv Sombora, dva puta protiv Obrenovca, a jednom protiv novosadskih Vojvoda.

Ja sam, pak, u odbrani igrao u prvoj sezoni bez opreme, tako da mi taj segment igre nije nepoznat, ali priznajem da je problem jer zaista dugo nisam igrao lajnbekera, dodaje “trkač” Impratora, Mirza Paravlić, koji je trčanjima postizao tačdaune protiv Sombora (2), Obrenovca i Vukova.

Dva igrača, koja su ukupno postigla poene devet puta u ovoj sezoni, sada bi vrlo lako mogla da se nađu u međusobnom duelu. Nešto što, inače, nije baš česta scena, vrlo lako se može desiti u nedelju u Vršcu.

– Videćemo kako će biti. U odnosu na početak sezone, posle ovih pet ili šest nastupa, zadovoljan sam napretkom u mojoj igri. Sa obe “strane” lopte, kaže Erečković, koji priznaje da čitava ekipa Lavova željno iščekuje prvu pobedu u 2009:

– Nadam se da će konačno biti tako. Ako prvi povedemo, bićemo mnogo bliže našem cilju. I protiv Novog Sada smo, bez obzira na njihov sastav u toj utakmici, bili na korak od pobede, ni sami to nismo očekivali, ali trijumf još uvek čekamo. Valjda je sada pravo vreme, dodaje mladi raningbek Vrščana.

Slično razmišlja i Paravlić:

– Meni će ova utakmica biti posebno značajna jer sam pauzirao skoro dve prethodne. Već na početku duela sa Sremskom Mitrovicom povredio sam kuk, pa nisam mogao da pomognem drugovima ni u nastavku tog meča, niti u duelu sa Novosađanima. A opet, ako telo izdrži, što je najteže kada je “klupa kratka”, sve je moguće. Igraćemo do poslednjeg atoma snage. Tako jedino i umemo.

Dva mlada igrača, dva stara stila. Valjda zato obojica, gotovo u isti glas poručuju:

– Kao i svaki put, idemo na pobedu.